Centrul de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare

Sindromul Vezicii Dureroase (SVD) si Cistita Interstitiala (CI) sunt doua patologii foarte apropiate

Există o cistită fără microbi, mult mai supărătoare, cauzată de apariția unei „iritatii” în interiorul vezicii, care devine dureroasă în contact cu urina. Aceasta este vezica dureroasă cronică sau cistita interstițială. Pacienta (pentru că apare cel mai des la femei) simte dureri exact ca la cistita clasică, dureri care se intensifică pe măsură ce se umple vezica, ceea ce o face să se ducă mai des la toaletă, pentru a scăpa de disconfort. În stadiile incipiente, suferința poate apărea sub formă de crize de durere și urinat des, săptămânale sau lunare, care se ameliorează la căldură și se agravează la frig, după consumul alimentelor condimentate și acre sau după un contact sexual. Pacienta se gândește imediat la o posibilă cistită, dar urina, la analiză, nu este infectată.

Aceasta este cunoscuta ca: Sindromul Vezicii Dureroase si este definit prin durerea suprapubiana asociata cu umplerea vezicala, insotita de polachiuria diurna si nocturna, in lipsa infectiei urinare si a altei patologii vezicale evidente (ICI 2005).

Cistita Interstitiala clinic se manifesta la fel ca SVD dar asociaza si semne cistoscopice (glomerulatii si leziuni Hunner) si histologice (inflamatie si granulatie).

Frecventa simptomelor prezente este: durere suprapubiana (si/sau uretrala) (cca 63%-92%) ce se accentueaza pe masura ce vezica se umple si se reduce imediat dupa urinare (57%-73%); prezinta urinare deasa, cu volume mici, determinata de dorinta de a evita durerea si au si urinari nocturne. Frecvent (>50%) pacientii relateaza agravari ale simptomelor la anumite alimente (citrice, condimente, cafea), stress, frig, contact sexual si au in istoric numeroase uroculturi sterile.

Investigatiile trebuie sa excluda alte patologii in principal cele infectioase (sumar urina, urocultura) si tumorale (ecografie, cistoscopie). Cistoscopia cu prelevare de biopsii este necesara cand exista leziuni ale mucoasei vezicale (petesii care se agraveaza dupa distensie, hipertrofie de mucoasa).

Tratamentul CI/SVD trebuie sa abordeze toate sistemele afectate de durerea cronica: vezica urinara, durerea locala, durerea centrala si depresia aparute in urma hipersenzitizarii. Neuromodulatoarele, stimularea electrica periferica si terapia cu instilatii intravezicale sunt combinate in tratarea acestor paciente, toate metodele putand fi aplicate in clinica EVOMED.

Pentru o consultatie in vederea evaluarilor necesare va rugam sa sunati la 0740077337.

Sunteti tanara si pierdeti urina ?

Sunteti tanara si pierdeti urina ?

Clinica Evomed va ofera un pachet de exercitii Kegel cu biofeedback

detalii

Autoevaluare

Va oferim patru chestionare pentru autoevaluarea starii de sanatate:

detalii

Urodinamica

Investigarea urodinamica implica masurarea presiunilor din sfincterelor ce asigura continenta urinara si din vezica urinara, in timpul umplerii cat si al golirii, metoda cunoscuta sub numele de urodinamica.

detalii

Urodinamica in imagini

Va prezentam cateva imagini din timpul procesului de urodinamica.

detalii

Cum se desfasoara o consultatie de urologie

Afla mai multe informatii despre etapele desfasurarii unei consultatii de urologie.

detalii