Centrul de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare

Urinarea noaptea. Cauze si solutii

Urinarea in timpul noptii este o problema datorita tulburarii somnului, accentuata mai ales la persoanele care re-adorm greu. O urinare pe noapte este considerata normala. Cu toate ca majoritatea persoanelor o pun pe seama prostatei realitatea nu este asa. Urinarea noaptea apare atit la barbati cit si la femei. In marea majoritate a cazurilor ea se datoreaza „preferintei” rinichilor de a produce urina noaptea. Vezica nu are de ales si trebuie sa se goleasca cind volumul din interiorul ei depaseste 400 ml. Daca o persoana masoara fiecare din urinarile de noapte si observa ca volumele eliminate la fiecare urinare sunt mai mari de 300-400 ml este clar ca rinichii sunt cei care produc multa urina. Cauzele sunt cardio-vasculare. Rinichii sunt perfuzatii cu singe mai mult noaptea la personele peste 50 de ani, la persoanele cu hipertensiune, la persoanele cu ateroscleroza vasculara, la cele cu diabet sau arterita, la cele care au suferit un accident vascular cerebral. O alta cauza este reprezentata de retentia de apa, edemele membrelor inferioare se reabsorb noaptea si apa se elimina prin rinichi.

Doar cind volumele la fiecare urinare de noapte sunt in jur de 150 ml/urinare, poate fi incriminata nervozitatea sau sensibilitatea vezicii urinare.

In clinica noastra pacientii sunt rugati sa faca un bilant al eliminarilor folosind un calendar mictional.

Dupa examinarea calendarului, si efectuarea unei ecografii pentru verificarea golirii vezicii (reziduu postmictional) pacienta sau pacientul pot fi indreptati pentru o evaluare cardiovasculara.

Doar dupa aceste examene se stabileste un tratament care poate fi cardiologic, sau pentru eliminarea edemelor sau pentru calmarea vezicii urinare. Mai rar pentru urinarile de noapte sunt necesare tratamente pentru prostata. In nici un caz nu trebuie operata prostata pentru rezolvarea urinarilor de noapte!

Sunteti tanara si pierdeti urina ?

Sunteti tanara si pierdeti urina ?

Clinica Evomed va ofera un pachet de exercitii Kegel cu biofeedback

detalii

Autoevaluare

Va oferim patru chestionare pentru autoevaluarea starii de sanatate:

detalii

Urodinamica

Investigarea urodinamica implica masurarea presiunilor din sfincterelor ce asigura continenta urinara si din vezica urinara, in timpul umplerii cat si al golirii, metoda cunoscuta sub numele de urodinamica.

detalii

Urodinamica in imagini

Va prezentam cateva imagini din timpul procesului de urodinamica.

detalii

Cum se desfasoara o consultatie de urologie

Afla mai multe informatii despre etapele desfasurarii unei consultatii de urologie.

detalii