Diagnosis and Treatment of Urinary Disorders Clinic

Ask a question

Va invitam sa cititi cateva intrebari frecvente adresate de pacientii nostri si raspunsurile la acestea, oferite de medicii clinicii Evomed.

Puteti trimite si alte intrebari, folosind formularul din partea de jos a paginii.

 

Ce ar trebui sa stiu ca sa previn cistita?

Cistita poate fi intretinuta de constipatia cronica. Trebuie reglat scaunul, sa fie zilnic, pentru ca microbii eliminati odata cu acesta sa nu fie foarte numerosi si sa contamineze zona uretrala, de unde pot ajunge in vezica.

O alta cauza a cistitelor repetate, foarte frecventa la femei, este spalatul vaginal cu dusul dupa contact sexual. Jetul de apa, orientat in sus, impinge microbii, pe uretra, in vezica urinara!

Persoanele care beau putina apa urineaza rar si la intervale mari. Urinatul la intervale mai mari de 6 ore face ca urina sa fie in contact prea indelungat cu peretele vezicii urinare, sa macereze mucoasa care il protejeaza si astfel sa irite peretele; ca urmare orice microb poate patrunde foarte usor in perete si sa provoace cistita. Consumul de lichide si urinatul regulat, la intervale mai mici de 6 ore, previn infectia urinara.

Lenjeria de plastic, pantalonii strimti, intretin umezeala si favorizeaza inmultirea microbilor in zona uretrei si predispun la contaminarea urinei.

Toti acesti factori trebuie luati in considerare cind ne gindim la prevenirea infectiilor.

 

Am cistite repetate, care este cauza?

Odata ce ati avut o cistita epiteliului vezicii urinare ii trebuie timp sa se refaca. Trebuie sa luati vitamine (A, C si E) ca sa ajutati refacerea. A fost dovedit stiintific ca extractul de CRANBERRIES  ajuta la cresterea imunitatii vezicii urinare si apararea de infectii.

Daca factorii care favorizeaza aparitia unei cistite (vezi intrebarea: “ce ar trebui sa stiu ca sa previn cistita”) nu sunt corectati atunci aparitia unei a doua cistite, rapid dupa prima, slabeste apararea vezicii si favorizeaza aparitia cistitelor repetate ulterioare.

In cazul in care se intimpla ca in cursul unei cistite sa urinati cu singe trebuie sa mergeti la urolog sa faceti o cistoscopie pentru a elimina alte cauze ale cistitei repetate (polipi vezicali).

 

Nu ma pot abtine cind imi vine sa urinez, ce sa fac?

In primul rind ar trebui facuta o analiza de urina deoarece o infectie urinara poate determina senzatia intensa de urinare fara posibilitatea de a va putea abtine. Daca insa simptomele sunt de mai multe luni probabil ca nu este o infectie urinara. Ramin doua posibilitati vezica hiperactiva si cistita interstitiala.

Graba de a urina si senzatia ca nu va puteti abtine este caracteristica vezicii hiperactive.

Cistita interstitiala este o boala insotita de durere, pacienta se duce sa urineze, des si cu graba, pentru a scapa de durerea care este tot mai intensa pe masura ce vezica este mai plina.

Daca aveti numai graba probabil aveti vezica hiperactiva daca aveti durere este posibil sa fie cistita intesrtitiala. Pentru ambele exista medicamente calmante si corectoare.

 

Am dureri jos la vezica si analiza de urina iese mereu sterila!

Simptomele acestea sunt caracteristice cistitei interstitiale. Aceasta este o boala inflamatorie a vezicii urinare in care vezica nu mai secreta mucusul care o protejeaza de contactul cu urina si, acest contact cu urina acida, devine dureros. Durerea se intensifica pe masura ce se umple vezica si se linisteste dupa urinare. Exista medicamente calmante si instilatii in vezica cu substante care refac mucusul, dar o cistoscopie inainte de terapie este necesara.

 

Imi vine tot timpul sa urinez!

Primul lucru care ar trebui facut ca sa lamuriti cauza este sa masurati cit urinati pe 24 de ore. Daca urinati o cantitate mai mare de 2500 ml probabil ca beti prea multe lichide; acestea pot fi si din fructe si lactate nu numai apa.

Puteti deasemenea masura fiecare urinare. Daca volumul la fiecare urinare este mai mic de 150-200 ml este posibil sa aveti vezica hiperactiva si atunci un calmant vezical v-ar ajuta.

Daca volumele urinate pe 24 de ore sunt mai mici de 800 ml este posibil ca urina sa fie prea concentrata si astfel sa irite vezica care sa va dea tot timpul senzatia de a urina; daca veti bea apa mai multa s-ar putea ca senzatia sa diminueze.

Constipatia cronica este o alta cauza a dorintei permanente de a urina, intestinul plin apasind pe vezica care nu mai are loc sa se umple.

Dorinta permanenta de a urina poate apare si in cistita interstitiala precedind durerea permanenta vezical; de aceea trebuie sa stati de vorba cu un urolog care sa afle cauza simptomeleor.

 

Ma doare cind se umple vezica si trebuie sa ma duc des la toaleta sa linistesc durerea!

Acesta este simptomul caracteristic al cistitei interstitiale. In aceasta boala vezica nu mai secreta corect mucusul care o protejeaza de contactul permanent cu urina. Acest contact cu urina o irita, la inceput apare senzatia de a urina des iar apoi apare durerea care poate fi resimtita in abdomen jos sau in uretra sau in organele genitale. In general urinarea linisteste pentru moment durerea. Uneori aceste dureri pot aparea in crize lunare; acestea sunt considerate prima faza a cistitei interstitiale.

Durerea poate fi calmata de medicamente speciale pentru modularea senzatiilor interne si de instilatii in vezica cu substante pentru refacerea mucusului vezical.

Exista organizatii ale pacientilor cu cistita interstitiala si site-uri dedicate cum este: www.painful-bladder.org

 

Daca urinez des cauza poate fi prostata?

Prostata este asezata in calea urinei (pe uretra). Ca urmare marirea ei poate determina un “dop”. Acest dop poate slabi jetul si duce la o urinare dificila cu jet slab. Urinarea deasa este din cauza vezicii care este prea sensibila sau prea nervoasa si nu din cauza dopului (prostata). De urinare deasa sufera atit femeile cit si barbatii ceea ce este un alt argument in favoarea ideii ca nu prostata este de vina. Cel mai frecvent urinarea deasa este o manifestare a vezicii hiperactive. Aceasta se trateaza cu calmante vezicale.

 

Daca urinez noaptea trebuie sa ma operez de prostata?

Nu, in nici un caz! Studiile au aratat ca cei mai nefericiti pacienti operati de prostata sunt cei care s-au operat pentru ca urinau noaptea sau pentru ca urinau des!

Pacientii care urineaza greu, cu jet slab sunt pacientii care beneficiaza de operatia de prostata. Urmarea operatiei este un jet mai bun si o urinare mai usoara. In nici un caz pacientul nu va urina mai putin noaptea sau mai rar dupa operatia de prostata!

 

Pierd urina si medicul a zis sa ma operez de cistocel!

Cistocelul si pierderea de urina nu sunt legate intre ele! Daca aveti cistocel si va deranjeaza va puteti opera de cistocel dar aceasta operatie nu se adreseaza si pierderii de urina! Daca pierderea de urina va deranjeaza faceti ceva special pentru aceasta: gimnastica perineala si daca aceasta nu va ajuta, operatie speciala pentru pierderea de urina (se poate pune o “bentita” sub uretra).

 

Pierd urina la tuse si la mers, operatia este singura solutie?

Operatia nu este singura solutie. Trebuie inceput mai intii cu gimnastica. Se efectueaza gimnastica perineului pentru a reintari muschii care tin urina. Abia dupa 3-6 luni de gimnastica puteti sa va hotariti daca operatia ar mai fi necesara. Concomitent cu gimnastica se poate face si un tratament cu o crema cu estrogeni care sa ajute in cazurile in care mucoasele uretrala si vaginala sunt “uscate”.

Si operatiile sunt de mai multe feluri, cea mai simpla fiind punerea unei “bentite” sub uretra facuta dintr-un material care stimuleaza formarea unui “pat” de colagen care sa sustina uretra.

 

Trebuie sa fac exercitii dupa nastere ca sa previn pierderea de urina?

Studiile clinice arata ca exersarea perineului dupa nastere ajuta la recuperarea acestuia si previne sau intirzie aparitia pierderii de urina la eforturi, pierdere care apare la femeile virstnice. Pentru aceasta trebuie sa invatati contractia corecta si ritmul corect cu ajutorul unui medic sau fizioterapeut.

 

 


Trimite-ne o intrebare

Name*

Email*

Phone

Intrebare

Autoevaluare

Va oferim patru chestionare pentru autoevaluarea starii de sanatate:

detalii

Urodinamica

Investigarea urodinamica implica masurarea presiunilor din sfincterelor ce asigura continenta urinara si din vezica urinara, in timpul umplerii cat si al golirii, metoda cunoscuta sub numele de urodinamica.

detalii

Urodynamics in pictures

We present some pictures during the process of urodunamics

detalii

Cum se desfasoara o consultatie de urologie

Afla mai multe informatii despre etapele desfasurarii unei consultatii de urologie.

detalii